Elizabeth Taylors (menn og) diamanter

taylor

Filmlegenden Elizabeth Taylor var gift åtte ganger med syv forskjellige menn, og har med det ganske god erfaring på det å bli fridd til. Hun hadde også en helt eksepsjonell smykkesamling, som blant annet inneholdt en tiara og den berømte diamanten Taylor-Burton-diamanten. I tillegg fikk hun også flere forskjellige forlovelsesringer. En drøm for noen, kanskje?

I mai 1950 giftet Elizabeth Taylor seg med Conrad Hilton Jr.

I mai 1950 giftet Elizabeth Taylor seg med Conrad Hilton Jr.

Elizabeth Taylors første ektemann var Conrad Hilton Jr., sønn av nordmannen Conrad Hilton, som grunnla Hilton Hotels. De giftet seg i mai 1950, og skilte seg allerede i januar året etter. Dengang 18 år gamle Elizabeth Taylor fikk en platinaring med en 4ct diamant, som visstnok var verdt 10 000 dollar.

Ektemann nummer to var Michael Wilding, og dette ekteskapet har fått mye av skylda for populariteten til safirringen som forlovelsesring. Taylor fikk nemlig en cabochon-safir av sin andre ektemann i 1952.  Wilding og Taylor var gift fram til 1957, og de fikk to sønner.

I 1957 giftet hun seg med Mike Todd, mannen bak den berømte tiaraen. Todd og Taylor var gift fram til Todds død i mars 1958, og de rakk både å få en datter sammen, ha et meget turbulent ekteskap – og Todd rakk også å gi Taylor en ring med en 29,9ct smaragdslipt diamant.

Taylor med tiaraen hun fikk av sin tredje mann, Mike Todd. Ryktene sier at hun ikke bare brukte den under premierer og events, men at hun også kunne finne på å bruke den mens hun for eksempel svømte eller vasket opp.

Taylor med tiaraen hun fikk av sin tredje mann, Mike Todd. Ryktene sier at hun ikke bare brukte den under premierer og events, men at hun også kunne finne på å bruke den mens hun for eksempel svømte eller vasket opp.

Året etter Mike Todds død, fant Taylor heldigvis en ny mann: hun giftet seg med Eddie Fisher i mai 1969. Fisher skal ha uttalt at «a $50,000 diamond could keep Taylor happy for approximately four days». Han ga henne imidlertid et armbånd bestående av 50 diamanter i forlovelsespresang, i tillegg til en 10 carats gul diamantring og et speil innrammet i smaragder til treveårsdagen. Ikke mange dagene etter tredveårsdagen hennes, pakket Fisher bagen og dro.

Grunnen til Fishers avskjed var herremannen Richard Burton, som ble Taylors femte ektemann. Paret giftet seg i 1964, ni dager etter skilsmissen fra Fisher var et faktum, og i stedet for forlovelsesring, fikk Taylor denne gangen et Bulgari-kjede med smaragder og diamanter, designet slik at deler av den kunne tas av og brukes som brosje.  Richard Burton sparte virkelig ikke på kruttet; det var av ham Elizabeth Taylor fikk sine mest berømte smykker, nemlig Krupp-diamanten, Taylor-Burton-diamanten og La Peregrina.

Elizabeth Taylor og Richard Burton gifter seg (for første gang)

Elizabeth Taylor og Richard Burton gifter seg (for første gang)

Taylor-Burton-diamanten var først satt inn i en ring, men da selv Taylor mente denne ble for stor, ble den heller satt på et kjede. Diamanten var på hele 69,42 carat.

Bulgari-kjedet og Taylor-Burton-diamanten

Bulgari-kjedet og Taylor-Burton-diamanten

I 1975 ble Taylor og Burton skilt, og samme året giftet de seg på nytt, denne gangen i Botswana. Burton utvidet Taylors Bulgari-samlig med øredobber og et armbånd, og dette smykkesettet er i dag kjent som the Grand Duchess of Russia’s emeralds.

Taylor og Warner

Taylor og Warner

Elizabeth Taylors sjuende ekteskap var med senator John Warner. Det finnes ingen (kjent) ring knyttet til dette ekteskapet, som ble inngått i 1976, men siden det meste rundt Taylor dreide seg om diamanter og juveler, finnes det en slik historie for dette ekteskapet også: To år etter at Taylor og Warner giftet seg, ble Warner valgt inn i senatet. Mye av grunnen til dette, var fordi Taylor engasjerte seg veldig i valgkampen – såpass mye at hun faktisk solgte Taylor-Burton-diamanten for å dekke omkostninger underveis. Det endte godt, i hvert fall for Warner, men Taylor skal senere ha uttalt at hun angret på at hun solgte diamanten.

Ekteskapet med Warner skal imidlertid ha gjort Taylor politisk engasjert, og det var også i løpet av denne tiden hun begynte å engasjere seg i veldedighet, og spesielt for HIV/AIDS. Hun stiftet senere The Elizabeth Taylor AIDS Foundation, etter at vennen Rock Hudson døde av AIDS.

Sjuende, og siste, ektemann var Larry Fortensky. De skal visstnok ha møttes på rehab, da Taylor i løpet av 80-tallet både drakk og ruset seg en hel del. Taylor skal visstnok ha vært den som fridde denne gangen, og noen ring har jeg ikke klart å finne. Bryllupet var imidlertid digert, og fant sted på Michael Jacksons Neverland. Det skal også ha vært Michael som førte Taylor til alters. Pengene for salget av bildene fra bryllupet ble gitt direkte til AIDS-saken. Paret skilte seg i 1996.

peopleforside

Elizabeth Taylor døde i mars 2011. Hennes siste ønske var at smykkesamlingen hennes skulle auksjoneres bort, og at pengene blant annet skulle gå til The Elizabeth Taylor AIDS Foundation. Auksjonen ble mer vellykket enn noen hadde forventet, og smykkesamlingen ble solgt for til sammen 690 millioner norske kroner.

Smykket «La Peregrina», som Elizabeth Taylor fikk av Richard Burton, ble solgt for hele 70 millioner norske kroner. «The Elizabeth Taylor Diamond» (Krupp-diamanten) ble solgt for et beløp tilsvarende 52 millioner kroner.

Smykket «La Peregrina», som Elizabeth Taylor fikk av Richard Burton, ble solgt for hele 70 millioner norske kroner. «The Elizabeth Taylor Diamond» (Krupp-diamanten, også gitt av Burton) ble solgt for et beløp tilsvarende 52 millioner kroner.

 

En verdig og strålende avslutning på en strålende og vakker kvinne. Er dere ikke enig?

 

tt

4 tanker om “Elizabeth Taylors (menn og) diamanter

  1. Tilbaketråkk: Elizabeth Taylor – En vakker kvinne med vakre diamanter | Smykkebloggen

  2. Taylors smykkesamling var verdt mye mer enn det du opplyser om …. det var mange auksjoner ! Til sammen innbrakte de omtrent 145 millioner amerikanske dollars ,,..ca.870 millioner norske kroner .. Kunstsamlingen gikk for nesten 180 millioner norske kroner , og klær ,kunsthandverk og memorabilia for omtrent 70 millioner ! Det hører med til historien at mange av Taylors mer berømte smykker og malerier ikke var med på auksjonene . Auksjonene satte mange verdensrekorder …for smykkesamling og for haute couture . Alt i alt 184 millioner dollars . I 2012 tjente Taylors dødsbo 210 millioner dollars , mer enn Michael Jackson , Elvis Presley og John Lennon til sammen !

Legg inn en kommentar