GIA-sertifikat

 

Gemological Institute of America, altså GIA, er det mest anerkjente diamantsertifiseringsinstituttet i verden, og GIA-sertifikatet er med det verdens mest anerkjente diamantsertifikat. GIA er instituttet som blant annet står bak fargeskalaen fra D-Z (altså River til Cape) og skalaen fra Flawless til P3/I3, som jeg har skrevet om her. Det er også her det utdannes flest og best gemmologer i verden.

GIA-serienummeret lasergraveres inn i selve diamanten. Blir du tilbudt en diamant, eller får en i gave, og vil være sikker på at denne er skikkelig, kan du finne serienummeret på rondisten til diamanten (altså på «kanten» – se bildet over). Dette nummeret skriver du inn på GIAs nettside, sammen med diamantens carat, og da vil all informasjon om din diamant komme fram på siden, slik som vist under:

I tillegg til GIA, leverer blant annet også disse instituttene diamantsertifisering:
American Gem Society (AGS),
The Diamong High Council – Hoge Raad Diamante (HRD),
The International Gemological Institute (IGI),
European Gemological Laboratory
 (EGL)

Tesori Diamanter bruker imidlertid kun diamanter med GIA-sertifikat – det følger med GIA-sertifikat for alle våre diamanter over 0,25ct. Kjøper du en GIA-sertifisert diamant kan du nemlig være sikker på at opplysningene på sertifikatet er 100 % riktig. Dette gjelder også for HRD-sertifiserte diamanter, men utover det er nok de fleste av de overnevnte litt for «snille». Får du for eksempel et EGL-sertifikat på en diamant, er sjansen stor for at de kan oppgi fargegraden G (Top Wesselton) på en diamant som i virkeligheten er H (Wesselton). Her kan du se et eksempel på det, fra Gullsmedforbundets tidsskrift «Gull & Ur».

Under en vurdering hos GIA blir diamanten vurdert av opp til åtte gemmologer. De fire C-ene (klarhet, carat, farge og slip) er hovedkriteriene for vurderingen. Diamantene som velges ut til GIA-sertifisering er fra spesielt utvalgte sliperier med høy kvalitet i produksjonen. Dette, i tillegg til at det er en svært omfattende prosess å vurdere hver enkelt diamant, gjør diamantene dyrere – men ikke minst mer verdifulle.

Sånn ser et typisk GIA-sertifikat som du får sammen med diamanter over 0,25ct hos Tesori Diamanter

For de aller fleste er et diamantkjøp ett av de dyreste og kanskje mest skremmende kjøpene de gjør – og noe som ikke gjøres så ofte i livet.

Mitt råd til deg er derfor: Velg diamantkvalitet med omhu.

tt

5 tanker om “GIA-sertifikat

 1. Tilbaketråkk: Hva vet du om diamantsertifikater? | Smykkebloggen

 2. trodde gia drev ikke med sertifiseringer av diamanter. Jeg har snakket med en gemolog utdannet med GIA og hun sier at GIA driver ikke med sertifiseringer men at di gi ut «diamond grading reports». Er det du skriver sant eller det en gemolog sier ?

  • Hei Anne

   Grading report og sertifikat er akkurat det samme, i hvert fall i Norge: Sertifikat er det norske uttrykket for grading report, og brukes av alle som selger diamanter her til lands.

   (Til og med Gullsmedmester Øiesvold som også leder takseringsutvalget i Gullsmedforbundet bruker ordet sertifikat.)

   For mer informasjon kan du lese artikkelen nederst her: http://www.tesori.no/diamantsertifikat-gia

   Tone :)

 3. Hei;
  Fant en diamant sten i gulvsprekk i et hus vi kjøpte i fjor. Jeg antar at den har falt av en ring.
  Hvor får vi taksert den? Jeg antar at det er eldre og ikke har GIA laserskrevet.
  Hilsen
  Steinar

Legg inn en kommentar